Mandriva

Interview met Sebastian Trug hoofdontwikkelaar van k3b

Vertaald door cversch op vrijdag, mei 18 2007 @ 01:09:41 CEST
Digg!

k3b is een van de belangrijkste toepassingen voor veel Linux gebruikers. Deze immens populaire en functierijke cd / dvd brandtoepassing is een vast onderdeel van het standaard Linux bureaublad sinds de eerste versies. Sinds vorig jaar is Sebastian Trüg, de oorspronkelijke bedenker en huidige hoofdontwikkelaar van k3b, in dienst van Mandriva om zowel aan k3b als aan het Nepomuk bureaublad project te werken. We stellen Sebastian enkele vragen over k3b, Mandriva en Nepomuk - dit zijn de antwoorden!

Hoe is k3b begonnen?

Vroeger (dat is zo’n 8 tot 9 jaar geleden) toen ik Linux voor de eerste keer probeerde, deed ik alles wat je normaal gesproken met een computer doet, om te zien of het met Linux ook kon. Alles ging gladjes behalve het branden van cd’s. Ik was gewend aan Nero voor Windows en kon niet vinden met een gelijkwaardige functionaliteit. Ik wilde mp3 bestanden op een audio cd branden zonder alles handmatig te moeten omzetten (vandaag de dag weten zelfs Linux gebruikers waarschijnlijk niet meer hoe ze dat moeten doen. ;). Omdat er geen geschikt hulpmiddel was en ik net enige QT ervaring had opgedaan in een universiteitsproject, dacht ik "Waarom probeer ik niet zelf iets te schrijven ". En zo is K3b geboren. Ik richtte me op het audio cd deel en toen ik van sourceforge hoorde, besloot ik het project daar te plaatsen, gewoon voor de lol. De reacties die ik kreeg waren verbazingwekkend (wel, nog niets vergeleken met latere jaren, maar toch...) en gebruikers stimuleerden me om door te gaan. En dat deed ik. En tot vandaag besteed ik meer uren aan K3b dan aan wat dan ook (ok, behalve slapen dan misschien ;)

Aan welke andere projecten heb je gewerkt?

Zoals ik al zei heb ik aan een vrij groot universiteitsproject gewerkt, dat later als zelfstandige onderneming verder is gegaan. We ontwierpen een forefield simulator voor een vliegveld die door ten minste één vliegveld is gebruikt om de luchtverkeersleiders te trainen. Ik moest het bedrijf voortijdig verlaten omdat ze toen nog geen geld verdienden (en dat had ik wel nodig). Nu verdienen ze wel geld en gaat het erg goed met ze. Als het niet aan mijn enthousiasme voor vrije software had gelegen, was ik niet waar ik nu ben. Programmeren van Atrics vliegveld schema's en hulpmiddelen voor luchtverkeersleiders. En dan is er het Nepomuk-KDE project waar ik nu voornamelijk aan werk.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Mandriva?

Na de universiteit ben ik begonnen aan een promotietraject in kunstmatige intelligentie in Freiburg. Eigenlijk gaf ik niet zoveel om het project waaraan ik moest werken en uiteindelijk was ik ontevreden over het werk aan de universiteit. daarom ben ik naar iets anders gaan zoeken, bij voorkeur in baan waarin ik verder kon gaan met mijn passie. Mandriva kwam onmiddellijk in beeld, omdat ze me al eerder gesteund hadden en ik ben rond de tafel gaan zitten met Stephane Lauriere die leiding gaf aan het Nepomuk project. Nepomuk klonk als het soort van bureaubladontwikkeling dat mij aantrekt en dat bleek juist. Dus ben ik hier en heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt.

Wat doe jij voor Mandriva en hoe ondersteunt Mandriva de k3b ontwikkeling?

Mandriva heeft met ingehuurd als liaison naar de KDE gemeenschap voor het Nepomuk project. In die hoedanigheid geef ik leiding aan de KDE implementatie van het semantisch bureaublad Nepomuk dat er naar streeft Nepomuk technologieën te integreren in KDE. (Tot nu toe vrij succesvol mag ik wel zeggen: de implementatie is net opgenomen in kdelibs/kdebase) Een semantisch bureaublad betekent meer en beter gebruik maken van de gegevens die elke dag op uw bureaublad beschikbaar zijn, gegevens die zijn aangemaakt, verwijdert, gekopieerd, enzovoorts. Het maken van koppelingen tussen verschillende soorten gegevens, zoals een e-mailbericht en een project of een afspraak en de betreffende documenten en personen. Op een ideaal semantisch bureaublad hoeft u zich geen zorgen meer te maken over mappen. U beheert uw gegevens en informatie op basis van onderwerpen en relaties. Zoals wanneer u aan specifiek project wilt werken u alle relevante informatie meteen voorhanden heeft zonder ernaar te moeten zoeken en, nog belangrijker, zonder het vooraf te moeten organiseren. Het doel is om semantische eigenschappen te implementeren in alle KDE toepassingen, zodat ze de informatierelaties maken en optimaliseren, die daarna gebruikt kunnen worden om de gebruiker te ondersteunen. Naast Nepomuk, is Mandriva ook geïnteresseerd in de voortgaande ontwikkeling van K3b, zodat een deel van mijn tijd daaraan besteed kan worden.

Wat vindt je van de laatste Mandriva uitgave, 2007 Spring?

Het werkt geweldig op mijn nieuwe laptop. Soepel, stabiel en erg bruikbaar. I denk dat het een erg goede versie is.

Wat zie je in de toekomst voor jezelf, k3b, en Mandriva?

Een blik in de toekomst is altijd erg moeilijk voor me, omdat ik gewoonlijk van dag tot dag leef en er niet veel over nadenk. Behalve als het om projecten gaat. Voor K3b heb ik veel plannen en ideeën. Er komt een 1.1 uitgave met de bedoeling dat dit de laatste KDE3 versie zal zijn en waarin enkele nieuwe functies zijn opgenomen die ik voor KDE4 wil hebben. Dan begint het grote omzetten naar KDE4 en daarmee heb ik me voorgenomen K3b intern in belangrijke mate te herontwerpen, hetgeen hopelijk zal resulteren in een zeer bruikbare brander API die het andere ontwikkelaars mogelijk maakt om de K3b functionaliteit op eenvoudige manier te integreren in hun toepassingen. Voor mezelf en Mandriva: Ik hoop dat er een toekomst voor me is na het Nepomuk project (dat tegen het einde van 2008 gereed zal zijn). Als ik kijk naar de kwaliteit van de nieuwe versie en zie hoeveel moeite Mandriva steekt in in de ontwikkeling van belangrijke nieuwe technologieën als het semantische bureaublad, dan denk ik dat ze nog wel een tijdje blijven.

Main - Interview with Sebastian Trüg, lead developer of k3b
Te tonen versie 1.5 last modified by cversch on 14/09/2007 at 20:53

opmerkingen (2)

desmondarmstrong | 10.07.2007 at 01:37 PM
It is very good seeing your comittment to Mandriva. I am extremely enthusiastic about the Spring Edition and am installing it on many peoples home computers. the k3b program is superb and just gets better. As the total system evolves there really is no reason why anybody should carry on using an unreliable system. I have been committed to Mandriva since Mandrake 9 and just see the system getting better and better. So your's and the rest of the teams good work is well valued.

barto10 | 03.09.2007 at 01:28 AM
I am an entusiastic user of k3b but am perplexed about the popup box that says cdrecord should be configured as su. I have yet to find out how to do that.


Auteur: cversch on 2007/05/18 13:09
(c) Mandriva 2007
18888888